2009. szeptember 29., kedd

Mi kell a GRI megfeleléshez?

Azt, hogy egy jelentés megfelel-e a GRI elvárásainak nem kötelező külső fél által igazolni, mint pl. valamilyen ISO rendszernek való megfelelést. A GRI lehetőséget ad arra, hogy ún. önbevallással (self declaration) nyilatkozzunk jelentésünk megfeleléséről. Azonban bármennyire is kísértő megoldás, ne éljünk ezzel vissza. Ha elhatároztuk, hogy a GRI szerint teszünk jelentést, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy valóban megfeleljünk. A GRI használat által "beígért" célokat is csak akkor fogjuk elérni, ha a célunk a fejlődés, vállalati működésünk átláthatóvá tétele, és nem önmagában a három betű marketing célú használata.



 Mik az alapvető feltételek?

  • Feleljen meg a GRI 12 alapelvének. Hogy valóban megfelelünk-e a G3 Útmutatóval könnyen ellenőrizhetjük. Minden alapelv leírását követően ellenőrző kérdéseket találunk. Ha valamelyiknél komoly hiányosságaink vannak, úgy korrigáljunk, egészítsük ki a jelentést, vagy indítsunk el egy olyan folyamatot, amelynek révén a következő jelentésünk már teljesíti az elvárást. Erről a jelentésben is nyilatkozzunk. Ilyen lehet pl. az érintettek bevonása a jelentéskészítés folyamatába.
  • Jelentsünk a kitűzött megfelelési szintnek megfelelő számú előírt indikátorról. Fontos, hogy a csak részlegesen megfelelő indikátorok nem számítanak bele C szintnél a 10, B szintnél a 20 kötelező teljesítménymérő indikátorba, még akkor sem ha valamiért nem relevánsak. Indoklást csak az A szintnél fogad el a GRI, mert ott minden kötelező indikátorról jelenteni kell.
  • A bemutatott indikátorokhoz kapcsolódóan mutassuk be a vállalat vezetési szemléletét. Nem elegendő az adatok bemutatása, a kapcsolódó irányítási, szervezési, stratégiai kérdésekről is írnunk kell, és érdemes az adatsorainkat az olvasók számára értelmezni, magyarázni.
  • Az adatsorokat (legalább 3 év) mutassunk be. Sok jelentés (főleg rövid verziók) hibája, hogy csak az adott tárgyév adatait mutatják be. Mindannyian tudjuk, hogy egy adat alapján nem lehet egy szervezet teljesítményét megítélni, ahhoz adatsorokat kell látnunk. Ha nem áll rendelkezésre az adott információból három évnyi, úgy annak okát (pl. más formában gyűjtöttük; 2007-ben kezdtük gyűjteni; stb.) mindig jelezzük a táblázatnál vagy lábjegyzetben.
  • Megfelelően válasszuk meg adataink bontását és mértékegységét. A mértékegységek használatánál az SI mrtékegységeket használjuk, ez nálunk nem szokott probléma lenni. A nagyságrendet is úgy válasszuk meg, hogy az adatok ne veszítsék el információtartalmukat (pl. 855 kg jobb mint 1 t-ra kerekíteni, ha az adatsor többi tagja sem több száz tonnás nagyságrendű). A GRI nem írja elő, hogy milyen bontásban kell az adatokat bemutatni. Illetve, sok helyen kiemeli, hogy régiós bontásban kellene, de ez egy magyar vállalat esetében nem ugyanazt jelenti, mint egy nagy multinacionális cégnél. Mi dönthetjük el, hogy országos szinten milyen régiókat veszünk alapul, vagy esetleg telephelyenként, üzletáganként mutatjuk be az adatokat. Még az is elképzelhető, hogy egyes adatainkat régiónként, másokat összesítve tartunk nyilván, illetve jelentünk. Arra figyeljünk, hogy saját magunk számára mikor hordozza a nyilvántartott adatsor a legtöbb információt. A nyilvántartást mindig részletesre javasolom, mert a jelentéshez összeadni az adatokat még mindig sokkal könnyebb mint utólag kibontani.
  • Ne feledkezzünk meg a GRI tartalmi indexről és a megfelelési szint deklarálásáról. A tartalmi index kulcsfontosságú a megfelelés tekintetében, mert lehetővé teszi adott információk célirányos keresését. A megfelelési szint deklarálásához a GRI honlapjáról letölthető ikonokat és táblázatot kell használjuk. A táblázat formátuma nem kötelező, de információ tartalma igen, tehát dizájnunkhoz illeszkedően újrarajzolhatjuk.



Ha első jelentésünket írjuk, vagy bizonytalanok vagyunk, kérjünk szakértő segítséget a jelentés írásakor. Ha jelentésünket már elkészítettük, de szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy mindenben megfelel a GRI elvárásoknak, de egy komplex hitelesítési eljárásra már nem futja a keretből, akkor is van megoldás. A GRI gyakorlatához illeszkedően ma már az Alternate Kft. jóvoltából itthon is elérhető olyan szolgáltatás, amely csak a GRI megfelelést ellenőrzi, így költséghatékony módon igazolhatjuk megfelelésünket.


Ha csak egy-két bizonytalanságban van szüksége segítségre, bátran használja ingyenes GRI Hotline szolgáltatásunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése