2011. január 27., csütörtök

Melyik a legjobb KKV jelentés?

Ismét egy CRRA2011 kategóriáról van szó, azaz a kérdés, hogy melyik KKV jelentése a legjobb. Itt sokkal kevesebb induló van, mint a kreatív kategóriában, de több is a meló a szavazással, mert érdemben is meg kell nézni a jelentéseket. Lássuk!



KKV: Kis- és középvállalkozás, a határ 250 fő és 50 millió euro árbevétel.

GoLite (sportruházat gyártás és kereskedelem)

Letölthető pdf, de a honlapjuk is ugyanarra a dizájnra épül, ez szerintem jó. Tetszenek benne a fotók, (remélhetőleg) "valódi" emberek fotói (bár némelyik láthatóan montázs...), amikhez az adott témához is kapcsolódó frappáns "mondások" vannak. Viszont sokkoló a jelentés hossza, 160 oldal!!!! Első jelentés, A+, GRI is ellenőrizte a megfelelést. KKV létükre (amit megmondom őszintén kétlek) robusztus jelentés. Ezt ők is tudják, mert írják, hogy azért lett ilyen hosszú, mivel mindenről részletesen be akartak számolni az első jelentésben, a továbbiak majd jobban fókuszok köré épülnek. Dicséretére válik, hogy 3 év adatai vannak benne, és szinte mindenről (persze A-s jelentés...). DE, ARRA HIVATKOZVA, HOGY PRIVÁT VÁLLALAT, NEM TESZIK KÖZZÉ A GAZDASÁGI ADATAIKAT!!!! Ez számomra több okból is sokkoló, de főként amiatt, hogy a GRI "áldását" adta így erre az A-s jelentésre. Elvileg, van lehetőség arra, hogy egy cég üzleti titokra hivatkozva egy adatot ne jelentessen meg, és mégis elérje az A-szintet, de ez szerintem nehezen hihető ebben az esetben. Akkor minden cég üzleti titokként kezelhetné, amelyik nincs a tőzsdén. És ez szerintem az átláthatóság meghurcolása is. Ráadásul a GRI tudtával és beleegyezésével... ezek után milyen alapon fogadjam pl. KKV-nak? Emellett eltörpül az az amúgy GRI "elvárás", hogy a jelentések az érintettek által felvetett fókusztémákra épüljenek, hiszen itt szépen sorban mennek az útmutató témáin, és pipálva az egyes részeket teljesítik az elvárásokat. Ez azért zavar, mert amúgy tartalmas jelentés, és látszik, hogy komolyan gondolják szerepüket a fenntarthatóságban, de megint azzal a hibával találkozom, hogy a jelentést önmagáért készítették, és nem abból a célból, hogy könnyen érthető és emészthető formában a legfontosabb témákról kommunikáljanak az érintettjeikkel. Hitelesítés is van benne, "Assurance Commitea", amik nekem a lieblingjeim, de mégis. Azt gondolom, hogy teljesítményükben nagyon jó úton haladnak, de a jelentés nekem a fentiek miatt nem tetszik. Vagyis "GRI-washing"-nak tekintem, mert ha csinál egy környezeti és társadalmi jelentést, és nem jelenti a gazdasági adatait, akkor az egyenes beszéd, és akkor az lenne a véleményem, hogy egy erős jelentés ebben a kategóriában. De így... Vagy csak nekem fontosak az elvek?

Net Balance (tanácsadó)

Letölthető pdf. A 29 oldalas jelentés 4 téma köré épül: 1) Be inspirational 2) Be collaborative 3) Be informed 4) Be accountable. Bevezetőben egy 3 oldalas összefoglalás. Tetszik, hogy az egész jelentés rövid, áttekinthető, strukturáltan felépített. Átláthatóan bemutatják a Co2 számítások hátterét, ez is azt szolgálja, amit szeretnének üzenni is, hogy céljuk mások segítése. Ötleteket kaphatunk, hogy egy kis cég hogyan tud előrelépni, ők hogyan számolják, hogyan veszik figyelembe a nehezen megfogható "teljesítményt". Kis lépéseket tesznek, ezt bevállalják, és bevállalják a gyengeségeiket is. Emiatt számomra nagyon hiteles. Tanúsítás is van, de az csak hab a tortán. GRI jelentés, de nem deklarált a megfelelési szint. Talán nem is számít ebben az esetben.

Shared Interest (pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezet) 

Letölthető pdf.106 oldal, ami szerintem megintcsak túl sok. Egy olyan szervezetről van szó, amelyik pénzügyi támogatást és hitelt nyújt fejlődő régiókban ha jól értettem akkor mikrohitelezés jelleggel. Nagyon erős a tartalom, rengeteg mindenről írnak, mégis úgy érzem, hogy a kevesebb több lenne. Nem tudom kik a célcsoportjai ennek a jelentésnek, de nekem nagyon nehezemre esett konkrétan beleolvasni a szinte összefüggő szövegbe. Szimpatikus, hogy rögtön az elején köszönetet mondanak azoknak akik segítettek a jelentés elkészítésében, tartalmas az összefoglaló, áttekinthető az érintettek bevonását összefoglaló táblázat is. De a jelentés nem ösztökél arra, hogy beleolvassak, nem kelti fel az érdeklődésemet. És ez egy jelentés esetében szerintem nagyon rossz. Mondom, nem tudom ki a célcsoport és mi a céljuk. Emellett a jelentés mellett, ami 'Social Accounts" néven fut, kiadnak minden évben "Director's Report"-ot (ez ránézésre az éves pénzügyi jelentésre hasonlít) és"Annual Review"-t ami sokkal inkább hasonlít egy fenntarthatósági jelentéshez abból fakadóan, hogy rövid (20 oldal), tele van képekkel és térképekkel és grafikonokkal és szépen tördelt. Nekem sokkal többet adott, mint a Social Accounts.

PacificHydro (energiaipar)
Ennél a jelentésnél néztem utána konkrétan, hogy a corporateregister milyen meghatározást használ a KKV-ra, merthogy már ránézésre gyanús, hogy nem egy kis cégről van szó. A cég éves árbevétele 118,8 millió dollár, ami kb. 68 millió eurónak felel meg, és bár létszámban (240) alatta van a határnak, bevételben jóval felette. Nem tartom reálisnak összehasonlítani a jelentését ebben a kategóriában pl. a Net Balance-szal vagy a Hauska-val. Ehhez már csak a hab a tortán, hogy szinte semmi adat nincs benne (olvasás közben végig vártam, hogy a jelentés végén lesz egy jó nagy táblázat az összes adattal, de nem volt... A legszomorúbb ismét, hogy maga a GRI ellenőrizte a GRI megfelelést. Lehet, hogy más útmutatót használnak mint én???? Ez már a második "GRI-washing" jelentés amit ebben a kategóriában olvasok. Elszomorít. Az biztos, hogy nem szavazok rá.

ArcelorMittal India (fémfeldolgozás)
Letölthető pdf. Mint egy multi leányvállalata, itt is necces nálam, hogy ebben a kategóriában indul, már ha a kategória célja az volt, hogy alapjában kis- és középvállalatok, akik jóval kevesebb forrással rendelkeznek, is megmutassák, hogy kicsiben is lehet ezt jól csinálni, sőt érdemes. Arról, hogy megfelel-e a KKV kritériumoknak, nem tudok mit mondani, mert csak a közösségi szerepvállalásáról ír, saját teljesítményéről nem. Azt el kell ismerni, hogy nagyon sokat tesznek a helyiek fejlesztéséért, de róluk sokat nem lehet megtudni. A jelentés címe "Corporate Responsibility Report" és ezt ezek szerint csak a szociális szerepvállalásra értik.




Hauska&Partner (tanácsadás)
Letölthető pdf. Kommunikációs tanácsadó vállalat, osztrák központtal. Ez a jelentés tulajdonképpen egy Global Compact előrehaladási jelentés, a 10 alapelv mentén is építették fel. Kis méretükhöz képest szerintem egész jól sikerült, bár vannak benne nem egészen egyértelmű részek, a grafikonokon nem mindenhol van mértékegység és kicsit zavaró, hogy a bezárt irodákat nem veszik figyelembe a fluktuációs adatoknál (bár leírják, hogy volt bezárás, és azok az idorák 2009-ben már nincsenek a jelentés határain belül). Egyszerű, letisztult grafika és tördelés, de nyögés nélkül végigolvastam. Rendben van.




Lipor
Csak portugálul elérhető, így nem nagyon tudok róla mit mondani :-). A honlapjukon nem találtam meg, csak a sajtóhírt, ahonnan nem volt link a jelentéshez, így csak azok tudják letölteni, akik a corporateregister.com-on regisztrálnak. Onnan ezen a linken tölthető le. Nagyon hosszú, de van benne nnéhány kreatív fotó, egy íme ízelítőül.





Szavazatom:
I. Net Balance
II. Hauska&Partners
III. nincs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése