2011. június 9., csütörtök

A 2010-es jelentők harmada "elsőjelentő"


Felkerültek az Alternate jelentés adatbázisba a friss statisztikák, immár a 2010-es adatokkal.


A 2007- 2008-2009-es erőteljes növekedés a jelentések számában kicsit visszaesett, csak néggyel több jelentés jelent meg 2010-ben mint korábban. Ez azonban csalóka statisztika, több okból is.



  • 22 új vállalat jelentetett meg nem-pénzügyi jelentést (vagy integrált jelentést), közülük 14-en átfogó fenntarthatósági jelentést készítettek. Hasonlóan jelentős mennyiségű új jelentés 2008-ban volt, de az jellemzően a frissen debütáló GoodCSR programnak volt köszönhető.
  • A 2009-es jelentők közül legalább 4 vállalat deklaráltan csak kétévente jelent, tehát ők nem is tervezték, hogy 2010-ben adnak ki jelentést.
  • Korábban jelentő EMAS hitelesített szervezetek közül 9-től nem találtunk 2010-ben kiadott, 2009-re vonatkozó jelentést. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincs nekik, de az EMAS jelentések hivatalos honlapján, illetve saját honlapjukon nem találtuk őket.
  • 14, 2009-ben jelentő nem EMAS-os vállalat friss jelentéséről sincs tudomásunk (2011. májusig)


A jelentések számában visszaesés tapasztalható, de ennek egyértelmű oka, hogy míg az elmúlt években hét szervezet is két jelentést adott ki párhuzamosan, 2010-re ez nem volt jellemző. A kiadott jelentések több mint egyharmada átfogó fenntarthatósági jelentés, a rövid, jellemzően a GoodCSR kampányhoz kapcsolódó jelentések száma a felére esett vissza. Bár felmerül a kérdés, hogy mi számít rövid jelentésnek, mert például a Klíma Áruház „rövidként” nevezi jelentését, pedig egy egészen átfogó anyagról van szó. 


Az összes 2010-ben megjelent jelentés egyharmada új jelentőtől származik. Csak remélni tudom, hogy magának a jelentéskészítésnek a folyamata ennek a 22 vállalatnak megmutatta, hogy milyen színes a CSR, mennyi minden fér bele, és főként, hogy a jelentés készítése kapcsán végzett kvázi önértékelés alapján azonosítani tudták, hogy ők miben a legjobbak, hol van fejlődnivaló, és melyik témákra érdemes nekik koncentrálniuk. Ja, és hogy nem hagyják abba, hanem rendszeresen jelentenek majd a fejlődésről :-).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése